Boek
Nederlands

Meester Jaap maakt er een puinhoop van

Jacques Vriens (auteur), Annet Schaap (illustrator)
+1
Meester Jaap maakt er een puinhoop van
×
Meester Jaap maakt er een puinhoop van Meester Jaap maakt er een puinhoop van

Meester Jaap maakt er een puinhoop van

Jacques Vriens (auteur), Annet Schaap (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Het is regelmatig een puinhoop in de klas van meester Jaap, maar de kinderen leren ook veel over allerlei onderwerpen en over hoe je met elkaar omgaat. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Schoolleven
Extra onderwerp
humor, schoolleven
Leesniveau
AVI 8
Titel
Meester Jaap maakt er een puinhoop van / Jacques Vriens ; met tek. van Annet Schaap
Auteur
Jacques Vriens
Illustrator
Annet Schaap
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2002
44 p. : ill.
ISBN
90-269-9585-7

Besprekingen

Dit boek bevat een verzameling korte verhaaltjes over Meester Jaap en zijn klas. Meester Jaap is een enthousiaste, onhandige, eerlijke en menselijke meester.

Het eerste stukje gaat over de eerste schooldag. Het boek eindigt met de laatste, wanneer het afscheid van die leuke meester zwaar valt en iedereen dierbare herinneringen ophaalt aan het afgelopen jaar.

Niet alle leerlingen zijn Nederlands, er is een Indiase Hindoe, een Chinees meisje en een Turkse Mustafa. De meester kent zijn vak en verdrijft de verveling door toe te geven aan vernieuwende invallen. Hij staat soms op zijn bureau om de aandacht te vangen. Hij grijpt een ruzie tussen twee kinderen aan voor een klasgesprek. Hij rookt een sigaret mee als hij zijn leerlingen betrapt, en doet ze zo van het roken afzien.

Dit is een degelijk en boeiend verslag van de belevenissen in de klas. Het is goed geschreven en het concept van de korte stukjes die samen een geheel vormen, is onderhoudend. De inhoud is inte…Lees verder
Met een nieuwsgierig makende titel zijn weer twintig belevenissen in de klas van meester Jaap gebundeld. Wie kent hem intussen niet, sinds zijn verhalen vanaf midden jaren negentig in Taptoe verschijnen en eerdere delen getipt of bekroond werden door de Nederlandse Kinderjury? De kracht van de verhalen zit in de beginzinnetjes, die meteen de toon zetten en de vlotte, levensechte dialogen, die vaart geven aan het verhaal vol fijne humor. Korte, krachtige, veelal enkelvoudige zinnen, begrijpelijk taalgebruik. De auteur weet met groot inlevingsvermogen een warme wisselwerking tussen meester Jaap en zijn leerlingen te creëren op basis van respect, hoe anders (bv. allochtoon) de ander ook is. Ieder kind kan zich identificeren en zou zich zo'n meester wensen. De afgeronde verhaaltjes beslaan steeds twee pagina's, waarbij de rechterpagina gekleurd is, passend bij de illustratie onderaan de tekst. De vrolijke en kleurrijke tekeningen zijn onlosmakelijk verbonden met de tekst. Herkenbaar omsla…Lees verder

Over Jacques Vriens

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door bibliotheekzwartewaterland

Jacques Vriens de schrijver ('s-Hertogenbosch, 26 maart 1946) is een Nederlandse kinderboekenschrijver.

Levensloop

Op zesjarige leeftijd verhuisde Vriens naar Helmond, waar zijn ouders een hotel begonnen. Van jongs af aan schreef hij toneelstukken, die hij samen met vriendjes opvoerde in het toneelzaaltje van het hotel. Hij begon die stukken ook op te schrijven en ontdekte zo dat hij schrijven leuk vond. Na de scheiding van zijn ouders ging hij met zijn moeder en broer naar Amsterdam. Op de hbs speelde hij veel toneel en wilde hij naar de toneelschool, maar het werd uiteindelijk de kweekschool (thans de pabo). Hij was onderwijzer in Amsterdam en Abcoude en vanaf 1983 directeur van een basisschool in Bakel. In 1979 kwam zijn eerste boek uit en vanaf 1993 is hij fulltime schrijver.

In 2001 werd Vriens door koningin Beatrix benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse pes.

Hij is getrouwd, heeft twee zonen en woon…Lees verder op Wikipedia