Boek
Nederlands

Ssst, luister

Tony Ross (illustrator), Jeanne Willis (auteur)
+1
Ssst, luister
×
Ssst, luister Ssst, luister
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Een kleine spitsmuis heeft belangrijk nieuws, maar iedereen maakt zoveel geluid dat niemand hem hoort. Prentenboek met illustraties in waterverf. Vanaf ca. 5 jaar.
Extra onderwerp
Stilte, Luisteren, Oorlogsverhalen
Titel
Ssst, luister / ill. Tony Ross ; tekst Jeanne Willis
Illustrator
Tony Ross
Auteur
Jeanne Willis
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Shhh !
Uitgever
Amsterdam: Sjaloom, 2004
[19] p. : ill.
ISBN
9789062494743

Besprekingen

Een spitsmuis wil de wereld vertellen dat beter naar elkaar luisteren, de vrede een beetje dichter bij brengt. Zijn stem wordt niet gehoord, want iedereen heeft het te druk en overal is lawaai. Overdag is het niet stil en ook 's nachts niet. Er wordt gepraat, gebouwd, gehuild en muziek gemaakt. Ook hoor je geluiden van typemachines, vervoermiddelen en oorlog voeren. De spitsmuis probeert van alles om maar gehoord te worden. En dan als er uiteindelijk een paar mensen en dieren stil zijn en luisteren, is er even vrede op aarde. De in waterverf uitgevoerde illustraties lopen veelal door over beide pagina's en zijn deels naïef realistisch en deels gefantaseerd (gepersonifieerde dieren). De korte tekst in groot lettertype bevindt zich op wisselende plaatsen op de bladzijden. Daarnaast zien we omkaderde gevisualiseerde geluidskreten over de illustraties heen. Een prentenboek met een mooi thema: als we wat meer naar elkaar luisteren, dan is er wellicht wat meer vrede op aarde. Door de zeer d…Lees verder

Ssst, luister

Een kleine spitsmuis heeft geweldig nieuws en wil dit aan de hele wereld vertellen. Maar er is te veel lawaai: een baby huilt, schapen blaten, vliegtuigen scheren over enz. Uiteindelijk kan muis z’n geheim vertellen: als iedereen op aarde eens even stilzat en gewoon luisterde, dan zou er vrede op aarde zijn. Dit verhaal is behoorlijk flauw en zelfs voor het kleinste kind ongeloofwaardig. Het laat zich bovendien moeilijk voorlezen, met een hoop geluiden die niet allemaal op het beeld te plakken vallen. Enige lichtpunt vormen de illustraties van Tony Ross, die er zoals gebruikelijk absoluut mogen wezen.

Over Tony Ross

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Edwardx

Anthony 'Tony' Lee Ross (Londen, 10 augustus 1938) is een Brits illustrator en schrijver van kinderboeken. Hij illustreerde onder meer werk van David Walliams. Hij illustreerde ook een heruitgave van De tovervinger van Roald Dahl.

Een deel van zijn werk werd vertaald naar het Nederlands door Paul Biegel wat in 1984 Ik kom je opeten! opleverde voor I'm coming to get you, in 1985 De verschrikkelijke vrijdag voor Terrible Tuesday en in 1986 Susan en de kwelgeest voor Jenna and the Troublemaker.

Erkenning

Ross was in Nederland driemaal de laureaat van een Zilveren Penseel, in 1981 voor Joris en de bonenstaak, in 1987 voor Susan en de kwelgeest van Hiawyn Oram en in 1995 voor Zij is altijd de eerste! van Hiawyn Oram. In 1985 won hij in Nederland de Zilveren Griffel voor Towser en Sadie's verjaardag, een prijs die hij twee jaar later in 1987 nog eens be…Lees verder op Wikipedia